Szekcionált Garázskapuk - Műanyag, Fa Nyílászárók

Dombóvár Mágocs Szászvár Pécs Kaposvár

Műanyag nyílászárók / Műszaki tájékoztató műanyag nyílászárókhoz

MŰSZAKI TÁJÉKOZTATÓ
műanyag nyílászárókhoz

ÁLTALÁNOS ISMERTETÉS

A nyílászárókat ROTO vasalatokkal szereljük. Mindkét vasalatrendszer kezelése, működtetése egyszerű és kényelmes, a záródás tökéletes, karbantartási igényük minimális.

A nyílászárók öntapadó védőfólia bevonattal érkeznek az építéshelyre, amely megvédi a szerkezeteket a beépítés és a befejező építő munkák során az esetleges felületi sérülésektől. Ha már nem fenyegeti sérülésveszély a nyílászárót, a védőfólia mielőbb eltávolítandó. Semmiképp sem javasolt a fólia hosszabb ideig (több, mint 3 hónap) történő fennhagyása, mivel a fólia nem UV-stabil és nem időjárásálló, így erős hő- és UV sugárzás, valamint az öregedés folyamatának következtében ráég a profil felületére. Ebben a stádiumban a fólia eltávolítása nehézkes, csak kis darabokban lehetséges.

HASZNÁLATI UTASÍTÁS BUKÓ-NYÍLÓ ABLAKOKHOZ

A bukó-nyíló szerkezetek átkapcsolása egykezes működtetésű. A kilincs alsó függőleges állásában a szerkezet zárva van. Vízszintes oldalállásban nyíló funkció, felső függőleges állásban pedig bukó funkció szerint működik a nyílászáró. A funkciók közötti váltást kérjük lassan elvégezni, ellenkező esetben kiakadhat a vasalat. Ez esetben meg kell ismételni a funkciókat az ablak csukott állapotban nyomva tartásával.

TISZTÍTÁS, KARBANTARTÁS, SZELLŐZTETÉS

A műanyag ablakprofilokat sima felületük miatt könnyen lehet tisztítani. Az általános szennyeződések (por, eső okozta bepiszkolódás) a kereskedelemben kapható öblítő szerekkel és langyos vízzel könnyedén lemoshatók. A durva szemcséket tartalmazó csiszoló hatású tisztítószerek valamint a durva súrolóeszközök használatát kerülni kell, mivel ezek a felületet felsérthetik. Tilos agresszív hatású vegyszerek alkalmazása (nitrohigító, benzin), , mert helyrehozhatatlan károsodásokat idézhetnek elő a profilok felületén ! Annak érdekében, hogy az ablak hosszú időn keresztül problémamentesen működjön, évente egyszer az alábbi karbantartási munkálatokat ajánlott végrehajtani:

  • Ellenőrizni kell a vasalatokat és zárakat, az összes mozgó alkatrészt meg kell olajozni, illetve zsírozni.
  • Ellenőrizni kell a tömítéseket, az esetlegesen sérült részeket ki kell cseréltetni. A tömítések élettartamát glicerinnel történő bevonással hosszabbíthatjuk meg.
  • Ellenőrizni kell a tok vízelvezető nyílásait, szükség esetén ki kell őket tisztítani.

A mai modern, jól tömítő ablakoknál a filtráció (minimális légáramlás csukott állapotban) gyakorlatilag nullára csökken. Ezért fokozott gondot kell fordítani a szellőztetésre, hogy a helyiségekben keletkezett nedvesség és elhasznált levegő távozni tudjon a helyiségekből. Párakicsapódás és gombásodások (penész) szempontjából különösen veszélyeztetettek az alacsony hőmérsékletű és nagy légnedvességű helyiségek. Az egészséges klíma szempontjából a megfelelő szellőztetésre szükség van, ezért tartsuk be az alábbiakat:

  • Reggelente az összes helyiséget alaposan ki kell szellőztetni (az ablakokat 5-10 percre szélesen ki kell tárni).
  • A nap folyamán 2-3-szor szellőztessünk röviden, amennyiben ez lehetséges vagy pedig szabályozható folyamatos szellőztetést ( pl. pont- vagy sávszellőzők beépítése a nyílászáróba) kell alkalmazni.
  • Az alkalmankénti vagy a szabályozható folyamatos szellőztetéssel a helyiségek belseje csak kis mértékben hűl le, így a friss levegő viszonylag kevés energiaráfordítással felfűthető. Így a jól tömítő ablakokkal energia- és fűtési költség takarítható meg.

A NYÍLÁSZÁRÓ UTÓLAGOS FINOMBEÁLLÍTÁSA

A nyílászárók finombeállítása az épület előre nem látható elváltozásai vagy a sokéves használat miatti elállítódás következtében válhat szükségessé. Az után szabályozás házilag is könnyen elvégezhető. Ehhez mindössze egy M4 mm-es inbusz kulcsra (hatszögkulcsra) van szükség. A következő ábrák nyújtanak segítséget az általunk gyártott nyílászárók finombeállításához:

A szárny függőleges oldalirányú állítása (billentése) a pántoldalon elhelyezett alsó vasalat csapágy oldalán kiképzett 4 mm-es inbusznyíláson keresztül inbuszkulccsal történik. Ezzel és a következő állítási lehetőséggel a nyílászáró síkjában változtathatjuk a szárny dőlésszögét. (Ha lefelé mozdítjuk az inbuszkulcsot, akkor a szárny bal felső sarka balra mozdul el; ha felfelé mozdítjuk a kulcsot, akkor a szárny bal felső sarka jobbra mozdul).

A szárny függőleges oldalirányú állításának másik módja: nyitott állapotban a szárny felső vízszintes síkjában található vasalat-ollóban elhelyezkedő 4 mm-es inbusznyíláson keresztül inbuszkulcs segítségével. A fenti két finombeállítás együttes azonos mértékű állításával a szárny a szerkezet síkjában a tokkal párhuzamosan eltolható. (Ha a pánt felé mozdítjuk az inbuszkulcsot, akkor a pánt felé mozdul a szárny; ha a kilincs felé mozdítjuk a kulcsot, akkor a kilincs felé mozdul a szárny).

A szárny magassági állítása a pántoldalon elhelyezett alsó vasalatcsapágyon található két műanyag takaróelem között vízszintesen elhelyezett bordázott csavar elfordításával történik imbusz állítókulcs segítségével. (Ha jobbra fordítjuk az imbuszkulcsot, akkor felfelé mozdul a szárny; ha balra fordítjuk a kulcsot, akkor lefelé mozdul a szárny).

GARANCIA, JÓTÁLLÁS

Nyílászáróinkra 2 év teljeskörű garanciát, a szerkezeti elemekre 5 év jótállást vállalunk. GARANCIÁT CSAK A CÉGÜNK ÁLTAL BEÉPÍTETT NYÍLÁSZÁRÓKRA TUDUNK VÁLLALNI ! A garanciális időszakban meghibásodás ill. egyéb problémák esetén kollégáink a helyszínen díjmentesen elvégzik a szükséges javításokat és beszabályozásokat. Szakszerűtlen beépítés és karbantartás, valamint idegen eredetű javítás és beavatkozás esetén a garancia megszűnik.

 

V i s s z a