Szekcionált Garázskapuk - Műanyag, Fa Nyílászárók

Dombóvár Mágocs Szászvár Pécs Kaposvár

Mire figyeljünk nyílászáró vásárláskor

Műanyag ablak:

Általában a gyártók a kamra szám sokaságával próbálják termékeiket mind eladhatóvá tenni. Ez viszont becsapós lehet. A kamrák száma a szerkezet hőszigetelés szempontjából a hiedelemmel ellentétben nem számít. A lényeg minden esetben a beépítési mélység azaz a tok vastagsága. Egy 60mm vastag de 5 kamrás profilnál a 3 kamrás viszont mondjuk 70 mm-es tokvastagságú szerkezetnek jobb a hőszigetelése. A másik amire minden esetben érdemes odafigyelni az a szerkezet falvastagsága. A kiélezett árharcnak köszönhetően a gyártók ,hogy termékeiket olcsóbbá tehessék a konkurenciánál egyre többen áttérnek a minimum 3 mm-es falvastagságú profilokról a 2,7 mm-es vagy még vékonyabb szerkezetekre. Ez nagyobb szerkezeteknél komoly stabilitási problémákhoz vezethet.

Műanyag ajtó:

Az előzőekben leírt beépítési mélység, és falvastagság természetesen itt is érvényes.Az ajtóknál tapasztalható viszont a legnagyobb veszélye annak hogy a vásárló nem egészen azt kapja amire a pénzéért számít.Az előírásoknak megfelelően a műanyag bejárati ajtók felépítése a következő. Szélesebb tokk és szárnyszerkezet,merevítése az ablakoktól eltérően u vas vagy zárt szelvény ezt profilja válogatja. Minimum 2 cm-es alumínium küszöb minimum, 3 db legalább egyenként 120 kg-ot elbíró ajtópánt, profilon belüli plusz sarokmerevítések. Álltalában a 10 cm-ert el nem érő szárnyszélességből készülő ajtók nem ajtóprofilból készülnek.A zárak ugyanúgy beszerelhetőek, viszont merevítése szerkezetének stabilitása messze nem ugyan az. Forgalomban kapható 100.000.-ft érték alatti (díszpanelos)ajtók 99%-a ebből a gyengébb szerkezetből készül. A hozzá nem értő vevő így igen könnyen félrevezethető ugyanis ránézésre nehezen megállapítható a műszaki tartalom.

Fa ablak:

Itt első sorban a faanyag választása az első. Mindenképp rétegtömbösített anyagot válasszunk, amely lehet hossztoldott és toldásmentes is. Ez a későbbi vetemedés elkerülése érdekében nagyon fontos. Soha nem szabad egy egyedileg legyártott nyílászárót a kereskedelemben kapható tömegtermékekkel összetéveszteni. Az egyedileg legyártott szerkezetek mind szerkezetileg,mind a felhasznált anyagok valamint annak feldolgozása szempontjából sokkal több odafigyelést kapnak. Igy minőségileg is messze jobbak. Ezen gyártók között is természetesen mind más és más minőséget állítanak elő. Minden esetben érdemes referenciákat megtekinteni ha lehet több éve készülteket,hogy pontos képet kaphassunk a gyártó termékeiről. Nagyon fontos még,hogy színre kezelést a gyártótól kérjük. Így a termék külön alkatrészekben kerül festésre a festék mindenhova bekerül,mig utólagos festés esetén sem az üveg sem a vasalat alá nem kerül festés ugyanis az üveg és vasalat visszabontása kigumirozása sérülésekkel járhat. Természetesen a minőség is összehasonlíthatatlan. Érdemes még odafigyelni ,hogy a gyári fényezés minden esetben márátsi teknológiával készüljön (nem ecsetelve) így az alapozó mindenhova bejut. Fontos még az erre a célra kitalált hézagkitöltő ami az illesztési hézagok nedvességhez jutását hivatott kiküszöbölni. Magyarországi forgalomban kapható kiváló minőség vizes bázisú rendszerek valamelyikét érdemes választani Pl: MILESI, REMMERS, ADLER.

Fa bejárati ajtó:

Itt is mint a műanyagnál maga a szárny és tok szerkezet szélesebb masszívabb anyagból kell készüljön.Küszöbe lehet keményfa és alumínium is .Pántolása már elavultnak mondható 3 dimenziós normál sárga eloxált pántok helyett a műanyagnál is használatos nagy teherbírásu pántokkal szerelt ajtókat érdemes választani mely több színben is létezik így az adott színnel harmonizálót lehet vállasztani.Kerskedelemben kapható 50-60 ezer forintos ajtókon természetesen mindenből csak az alapok találhatóak meg kidolgozásuk nagyon felületes (tömegtermék).Szigetelés szempontjából a fa betétek szigetelése is fontos. Egyre elterjetebb a fa furnérozott szendvicspanelek akalmazása ,melynek szigetelése kiválló és a színrekezelésnél - mivel a furnér az ajtó anyagával azonos - tökéletes az azonosság.

Vasalat:

Hazai forgalomban használatos vasalatok közül hármat sorolnánk fel melyek minőségileg megfelelnek minden elvárásnak. ROTO, MACO, SIGENIA-AUBI,. Bármelyik választása megfelelő lehet.Ami fontos lehet az a felszereltsége. Minden esteben tartalmazza a vasalat a hibásműködtetésgátlót(ez az alkatrész megakadályozza a szerkezet nyitott vagy bukó állasában a kilincs elfordítását igy nem tud hibásan működni azaz bukni és nyílni egyszerre) valamint a résszellőzőt (ez a funkció a kilincs negyedik állásában működik a nyíló és a bukó állás között,az ablak ilyenkor csupán kb 1 centiméterre bukik ki így nagyob szellőztetés nélkül biztosítható a ház természetes szellőzése és megelőzhető a penészesedés.

 

V i s s z a