Szekcionált Garázskapuk - Műanyag, Fa Nyílászárók

Dombóvár Mágocs Szászvár Pécs Kaposvár

Műanyag nyílászárók / Használati és beépítési útmutató műanyag nyílászárókhoz

Használati és beépítési útmutató

Hőszigetelt üvegezésű ablak, erkélyajtó és bejárati ajtó.

A beépített nyílászáróknál szükség van az utólagos beállításra. A beállítás nem tartozik a garanciális munkavégzésbe.

Beépítés műveletei:

A falnyílások elkészítése, tisztítása

A szárnyak leszerelése, a fix üvegezésű szerkezetekből az üveg kiszedése abban az esetben, ha a nyílászárót tokon keresztül rögzítjük. Rögzítővassal történő elhelyezés esetén nem szükséges az üveget kiszerelni.

Hagyományos rögzítővasak felszerelése a tokra, vagy a szerelési furatok elkészítése. A rögzítővasakat a tokprofil hornyában kell elhelyezni.

Mind a rögzítővasak, mind a szerelőfuratok a tok függőleges oldali sarkától legfeljebb 200 mm-re, egymástól legfeljebb 600 mm-re helyezkednek el.

A tokot a falnyílásba illesztjük és a kitűzött pozícióban, műanyag alátét lemezekkel vagy faékkel tartva a vízszintes és függőleges irányokat, valamint ügyelve a függőleges egysíkúságra beszabályozzuk. Rögzítéskor az elhelyezés pontosságánál egy-két mm eltérés megengedett.

A tok rögzítése után vissza kell helyezni a szárnyakat, illetve beüvegezni a fix részeket.

A funkciópróba után a tok és a falnyílás közötti hézagot hőszigetelő anyaggal kell tömíteni ügyelve arra, hogy tokszárak ne deformálódjanak. Habosítás után az egy méter fölötti tokszárakat ki kell támasztani, mivel a tömítő hab kb. hat óra elteltével vágható, faragható. A tok síkjából kiálló, kitüremkedő habot célszerű közvetlenül a következő szakipari munkák megkezdése előtt levágni, mert az addig is védi a tok síkjában maradó habszerkezetet a csapadék és a napsugárzás hatásaitól.

Általános érvényű és legfontosabb szabály, hogy a nyílászárók beépítését követő szakipari munkák ( pl: vakolás, színezés, fugázás) során az ablakokat, ajtókat megóvjuk a szennyeződésektől. Ragasztószalag alkalmazásakor kerüljük a PVC felületbe diffundáló és maradandó színeződést okozó anyagok használatát.

Karbantartás:

A beépítés és használat során is körültekintésre van szükség, hogy az ajtók, ablakok hosszú élettartamuk alatt megőrizzék eredeti szépségüket.

Az ablakok, ajtók műanyag felületeit védőfólia réteg fedi, melyet a beépítéstől számított max. 1 hónapon belül el kell távolítani, ellenkező esetben – az időjárási viszonyoktól függően - a védőfólia ragasztó anyaga esztétikailag károsíthatja a profil felületét.

Amennyiben a szerkezeten a fólia lehúzását követően sérülést észlel, a sérülést takaró fóliát kérjük őrizze meg. A reklamáció elfogadásának feltétele a lehúzott fólia bemutatása.

A műanyag felületek karbantartást nem igényelnek, viszont tisztításukról gondoskodni kell. A tisztításhoz javasolt langyosvizes – enyhén mosószeres – lemosás, makacs olajos, zsíros szennyeződések eltávolítására kéntartalmú mosószer ( pl: háztartási lakkbenzin) nem alkalmazható.

Tilos agresszív – PVC-t oldó vagy duzzasztó hatású - vegyszerek, dörzsölő hatású tisztítószerek és éles eszközök ( pl: kés, penge, drótkefe) használata.

A vasalatelemek – sarokpánt, zárfogadók, zárszerkezetek – évente egyszeri olajozást igényelnek, hogy hosszú élettartamukat megőrizzék. A vasalat elemeit a szennyeződésektől ( vakolat, festés, stb.) óvni kell, azok működés közben maradandó károsodást okozhatnak. Az ebből adódó meghibásodásokra a gyártó garanciavállalása nem vonatkozik.

Az ablakok, ajtók sarokpántjai állíthatók. A gondos gyártás és a szakszerű beépítés ellenére is szükség lehet utólagos beszabályozásra, ún. finom beállításra. A szerkezet diletációs és az épület előre nem látható mozgásai vagy a sokévi használat miatt szükségessé válhat a vasalatelemek „utánszabályozása”.

A tömítések felületét évente egyszer glicerinnel kell áttörölni. A nyílászárók geometriájából eredően az esetleges sérült gumitömítések házilag is cserélhetőek.

A hőszigetelt üvegezés karbantartást nem, csak tisztítást igényel. Tilos éles eszközök használata, mert az megsértheti az üveg felületét.

Esetleges minőségi kifogást a vásárlás helyén kell bejelenteni. Az írásban tett bejelentéshez mellékelni kell a termék eredetét bizonyító számla másolatát és a minőségi bizonyítványt.

 

V i s s z a