Szekcionált Garázskapuk - Műanyag, Fa Nyílászárók

Dombóvár Mágocs Szászvár Pécs Kaposvár

Fa nyílászárók / Műszaki tájékoztató fa nyílászárókhoz

MŰSZAKI TÁJÉKOZTATÓ

HYDROCROM (Milesi)
lazúros és festett felületek ápolása és felújítása

A lazúrokkal és festékkel kezelt kültéri fafelületeket megfelelő időközönként felújítást igényelnek.

A viszonylag egyszerű felújításokkal hosszú távon lehet a szerkezetek eredeti szépségét és tartósságát megőrizni.

Az időjárási viszonyok, mint pl a napsütés, csapadék, hőmérséklet ll. Mindezek változása fokozottan veszi igénybe a faanyag védelmét szolgáló bevonatokat. A levegő relatív páratartalmának függvényében a faanyagok zsugorodnak és dagadnak (ugyanis, a kültéri bevonatok speciális páraáteresztő-képességgel rendelkeznek). A fának ezt a mozgását a kültéri bevonatok rugalmasságuknak köszönhetően hosszú időn keresztül követni tudják, de idővel a bevonaton szabad szemmel nem érzékelhető mikro-repedések jelennek meg. A bevonati rétegek a kültéri tényezők hatására tehát elvékonyodhatnak és megrepedezhetnek, ezáltal fokozottan csökken a fából készült szerkezetek védettsége. A lazúrok és festékek un. 'öregedésével' egyre nagyobb a veszélye a gombafertőzés kialakulásának is.

Tehát, érdemes a lazúros és a festett felületeket évente legalább két alkalommal az XGC 35 jelölésű termékkel áttörölve felfrissíteni. A HYDROCROM vizes-bázisú lazúrrendszer felújítását 2 legfeljebb 3 éves időközönként el kell végezni. A feladathoz az XGC 33 elnevezésű termékünk a legalkalmasabb.

A vizes-bázisú fedőfestékrendszert 3 évenként ajánlott felújítani. A felújításhoz megfelelő színkódú javítófestéket (pl. XKT110 M- fehér vagy színezett változatai) kell beszerezni.

A lazúros és a festett felületeket frissítőkezelés előtt tiszta,enyhén vizes vagy híg mosogatószeres rongydarabbal alaposan le kell tisztítani. A tiszta és száraz felületre új rongydarabbal egyenletesen kell az XGC 35 jelölésű felújító anyagot felhordani.

Felújítás előtt a felületekről a zsíros olajos szennyeződéseket le kell mosni, ill. törölni, majd 220-240-es csiszolópapírral, vagy 120-150-es csiszolószivaccsal, esetleg finom (FINE) fokozatú filces csiszolóanyaggal (scotch bright, vlies-zel) a felületeket alaposan meg kell csiszolni, és a keletkező csiszolatport tiszta rongydarabbal vagy ecsettel el kell távolítani. A megtisztított felületre legalább két rétegben hordjanak fel – 100 ml/m2 mennyiségben a felújító lazúrból vagy festékből.

Amennyiben erősen leromlott minőségű, elhanyagolt szerkezeteket kell felújítani, érdemes a régi bevonatot teljesen eltávolítani. A felületeket durvább -180-as papírral nyers fafelületig vissza kell csiszolni. Portalanítás után a repedezett faanyag megfelelő minőségű CLOV Fatapasszal glettelhető, majd száradása után síkba csiszolható. A következő lépésben XHC vagy XHT jelölésű impregnáló alapozót kell használni a kiválasztott színnek megfelelően. Az alapozás után - kivárva a megfelelő száradási időt - két réteg XGC 43M fedőlazúrt vagy XKT(110M vagy színezett változatai) fedőfestéket kell felhordani. Az első réteg megszáradása után ne felejtsenek el köztes csiszolást végezni 220-240-es csiszolópapírral, vagy 100-120-as csiszolószivaccsal.

Mechanikai sérülés esetén a javítást haladéktalanul el kell végezni.

Az alapozót nem szabad, míg a fedő lazúrt és festéket legfeljebb 10 % víz hozzáadásával lehet hígítani.

Két felújítási ciklus között a felületek tisztításon kívül különleges ápolást nem igényelnek. A felületeket mindenképpen közel semleges kémhatású tisztítószerekkel szabad csak tisztítani.

 

V i s s z a